<< Strona główna
Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Poznajmy się BBO
Szukaj

Autor: Władysław Izdebski
PROBLEM 69

Zaproponuj licytację pary WE, S otwiera 1
, N pasuje.

 A K
 9 3
 A K D 10 3
 A K D 7
 10 7 6 3
 8 6 2
 7 6 4
 W 8 3

West North East South
       1
 ?  pas  ?  pas
 itd.      

Czekam na Wasze odpowiedzi.

 
Wasze propozycje licytacji i moje komentarze

Jacek Piątkiewicz:
Jeśli nie będziemy się upierać, żeby szukać teoretycznie możliwego szlemika, problem będzie polegał na sprawdzeniu czy należy grać 3BA z pozycji partnera, gdy ma on jakieś trzymanie kier, co jest znacznie bardziej prawdopodobne niż wymarzony as i fit karo (wtedy po wiście kierowym mamy 9-tą lewę, po innym są duże szanse na dodatkową lewę/lewy karowe):

West North East South
      1
 ktr. pas  1 pas
 2 pas
  2
pas
3 pas
  4 pas
5    pas...    

2
- musi forsować, ale czy tak na pewno jest?

Jacku,
2
- NIE FORSUJE.

...albo może tak:

West North East South
      1
 ktr. pas  1 pas
 2 pas
  2
pas
3 pas
  3 pas
5    pas...    

2 - forsing do dogranej
3
- pytanie o zatrzymanie
5
- wygląda, że są spore szanse na komplet lew karowych.

Jacku,
Jeśli przyjąć, że 2
forsuje do dogranej, to zamiast 3 lepiej pokazać przy czym gramy, tj. zgłosić kara - 3.
Skąd bowiem wiesz, że partner po powyższej licytacji nie ma np. ręki:


W 9 8 5 4 2   8 6 2   7   ♣ 9 8 3

z którą należy grać 4
?

Bartek Pastudzki:
Proponuję następującą licytację:

West North East South
      1
 ktr. pas  1 pas
 3 pas
  4 pas
5    pas...    

3 - forsujące.
Ugranie tego kontraktu nie powinno sprawić większych problemów.

Bartku,
Nawet skok na 3
- NIE FORSUJE!
Jedyną forującą odzywką jest kolor przeciwnika!

Zbigniew Kulas:

West North East South
      1
 ktr.  pas 1  pas
 2 pas
   2 BA
 pas
 3 pas  5  

Zbyszku,
Po forsującej odzywce 2
(kolor przeciwnika) obowiązuje zasada, iż negatem jest powtórzenie koloru - tu 2, które nic nie mówi o długości pików, a jedynie wskazuje słabość ręki. Natomiast 2BA wskazuje zatrzymanie kierowe i co nieco w karcie (co najmniej ok. 4 PC).
Z czwórką pików i silniejszą kartą, ale bez stopera kier, np.:

A W 10 6    8 6 2   W 7 6   W 8 3

E zalicytowałby 3.
A z taką ręką:
A W 9 6    8 6 2   7 6    W 9 8 3

zgłosiłby boczny kolor - 3
.
Tak więc każda odzywka inna niż 2
jest pozytywna (przesadza końcówkę).
A więc jaki jest zakres forsingu odzywki 2? - Będzie o tym mowa w podsumowaniu.

Paweł Keller:

West North East South
      1
 ktr. pas  1 pas
 2 pas
  2
pas
3 pas
  4 pas
5    pas...    

Pierwsze 3 odzywki bez komentarza.
2
- mniejsze zło, brak zatrzymania kierowego oraz innego koloru do licytacji a jednocześnie informuje, że 1 było z czterech pików a nie trzech. Problem byłby gdyby przenieść blotkę pik do kierów (wtedy chyba 2BA).
3
- pierwsza naturalna odzywka, bo na razie forsowaliśmy partnera. Ręka jest na tyle dobra, że możemy wygrać końcówkę zarówno w BA (potrzebne zatrzymanie) jak i w kolor młodszy (wystarczy fit 3-kartowy). Z kartą, z którą dałoby się wygrać tylko 3BA zalicytowałbym 3.
4
- partner posiada bardzo silną rękę na karach i szuka końcówki. Bez zatrzymania kier i pięciu pików uzgadniam kara kończąc opis ogólny ręki.
5
- Hura! Nie szukam szlemika bo partner wykluczył zatrzymanie kier, a przy singlu przeciwnicy mając 10 kierów wcześniej by się uaktywnili.

Pawle, nawet jeśli zgłosilibyśmy 1
z ręką:

W 10 6    8 7 6 2   9 7 6    W 8 3

To po 2
musimy piki powtórzyć, gdyż jak już wiemy 2BA jest w miarę pozytywne i obiecuje stopera kier.

Wojciech Majchrowski (jak wyżej):
2 - te same 13 kart co na 1.
3
- duża karta, acol?
4
- a może jednak PAS? - takie nic w układzie 4333.
5
- jadą 2 kiery i być może trefl, może PAS?


Darek Budzik
(jak wyżej):
Skłaniam się ku kontrze, bo 2 jest nieforsujące, a 3 zostanie uznane za blok. Co prawda nie mam czterech pików ale objaśnię się rebidem 3 i do 5 chyba się dopchamy.

D
rasz:

West North East South
      1
 ktr. pas  1 pas
 2 pas
 2 pas
3  pas  4 pas
5    pas...    

4
- traktujemy w podobnej licytacja jako dół, bo 2forsuje do 3BA lub 4 w młodszy.

Tomek Branicki:

West North East South
      1
 4 BA
pas  5 ♣  pas
pas pas
 

Niewątpliwie na 4BA powinniśmy mieć dużo większy układ. Omijamy kontrakt 4
, który przy ewentualnych 6-ciu pikach partnerach będzie najlepszy. Przy dwóch dublach w kolorach młodszych będziemy grać 5♣ na sześciu atutach.

Piotr Darznik:
S otwiera na pierwszym ręku po partii, a W ma 25 PC - ile może mieć partner??, coś w przedziale 0-3 dlatego W musi być świadomy, że E będzie pasował prawie na wszystko. Stąd decyduję się na licytację:

West North East South
      1
 ktr. pas  1 pas
 4 pas
 5 pas
     pas...      
 

4 - na 2 lub 3 gracza W możemy spasować, ale po 4 nie przyprawiajmy partnera o zawał .
PS: Rozumiem, że gramy w meczu?


Piotrze,
1
jest naturalne, więc Twoje 4 partner zrozumie jako splintera na uzgodnionych pikach.

Zdzisław Wróbel:

West North East South
      1
 ktr. pas  1 pas
 3 pas
  3
pas
 5     pas...    
 

3 - w odróżnieniu od bezpośredniego 3
po 1, które jest pytaniem o zatrzymanie na kolorze młodszym, moim zdaniem powinno oznaczać układ dwukolorowy przy braku zainteresowania pikami. E przy braku zatrzymania kier, powinien zgłosić młodszą czwórkę, jeżeli ją posiada.

Zdzisławie
Rękę dwukolorową 5-5 licytujemy głosząc 2BA po 1
(także tę bardzo silną), a później nadwyżki przez kolor przeciwnika. Z bardzo dużym układem np. 6-6 możemy też skoczyć na 4BA.

Podsumowanie,

West North East South
      1
 ktr. pas  1 pas
 2 pas
 2  pas
?      
 

Czy zalicytowanie koloru przeciwnika gwarantuje kolejną odzywkę i do jakiej wysokości forsuje?
W odpowiedziach na to pytanie nie ma wśród ekspertów pełnej zgody.
Ja proponuje takie ustalenia:
1. Można spasować tylko na negatywne 2
, np. mając:

A D 6    9 3   A K W 7    A D W 3    - pas

2. Podniesienie koloru partnera, tu - 3
, też nie forsuje, bardzo silnie zaprasza do końcówki.
3. Nowy kolor, tu 3
- forsuje na jedno okrążenie.

Omawiane rozdanie pochodzi z pojedynku licytacyjnego m-ka Le bridgeur. Licytowały 3 pary. U jednej z nich (Lewy-Chemla) 3
forsowało, ale u dwóch pozostałych 3 byłoby nieforsujące, więc po negacie 2♠  licytowali powtórnie kolor przeciwnika - 3. Prowadzący pojedynek Pierre Saporta popierał ustalenia ustalenia pary Lewy - Chemla, czyli nowy kolor (tu 3) forsuje.
Władysław Izdebski




wykonanie: Strony internetowe gdańsk - Netidea.pl