<< Strona główna
Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Poznajmy się BBO
Szukaj

Autor: Władysław Izdebski

PROBLEM 42

Problem pochodzi z amerykańskiego m-ka Bridge Bulletin 10/2009. Swoją opinię będziesz mógł skonfrontować z wypowiedziami ekspertów amerykańskich.
Licytujemy systemem naturalnym (
SAYC, Lepszy Młodszy).
Spróbuj odpowiedzieć na pytanie:


Co zalicytujesz z ręką?
Mecz; obie po, rozd. W.

 Ręka S:
 
 A D 7 3
 A D 5 4
 K 7 5 4
 6
  
West North East
South
1 pas pas ?


Panel prowadził: Dave Smith

  punktacja Liczba głosów
ktr.  100 9
1 BA  60 4
1 50 2
2 30 2
pas 20 0
1 10 0

Mniejsze zło
Uczono mnie, by nie wywoływać koloru w którym ma się singla. Oczywiście, istnieją wyjątki, gdy chodzi o tzw. kontrę objaśniającą, a więc np. mamy bardzo silną rękę z kolorem własnym.
Omawiana ręka nie jest jednak wystarczająco silna na kontrę objaśniającą, a singleton trefl przemawia przeciw kontrze wywoławczej.


Muszę zacząć od kontry. Odkryje mam dobrze kolory starsze - mówi Sutherlins. A jeśli spotka mnie od partnera 2- zalicytuję 2BA.

Walker zgadza się z przedmówcą. Mam nadzieję, że partner  słyszał o zasadzie, która po kontrze zakazuje licytowania trefli . Uważam, że ręka jest zbyt silna i bogata w kolory starsze, by licytować z nią 1BA. Pas byłby rozsądny w turnieju par.

Kontra prawdopodobnie jest najlepszym sposobem, aby znaleźć najlepszą częściówkę - mówi Sanborn. Mogę zgubić bilans, gdy po 2
będę zmuszony zgłosić 2BA. Wznowienie 1BA jest możliwe, ale możemy pominąć w ten sposób uzgodnienie koloru starszego.

Kontra - mówi Rigal. Moim planem jest po 2
♣ - 2BA i podniesienie koloru starszego o jeden poziom, gdy ten zostanie zgłoszony. Ostatnio widziałem rozdanie, gdy po takim wznowieniu przeciwnicy mogli wygrać 6. Ale nie sadze, by się to powtórzyło?

Meckstroth, Meyers i Colchamiro także kontrują z podobnych przyczyn. 

Jeśli kontra jest wadliwa, co jest lepsze?

1BA - mówi Cohen. Mam poważne zastrzeżenia do singla trefl, ale rozpaczliwie chcę grać z mojej ręki. Mam nadzieję, że partner może używać Staymana...

1BA jest najbliższe prawdy - mówi Kennedy.

1BA. Po kontrze i 2
partnera nie ma już wyjścia, spasuję - mówi Stack. Zwycięskim może być także pas na 1, przeciwnicy są po partii.

Nie będzie zaskoczeniem, jeśli pas byłby zwycięską odzywką, chociaż żaden z panelistów go nie wybiera.
Dwóch ekspertów licytuje 1.

1. Nie widzę konieczności kontrowania i licytowania 2BA, gdy usłyszę
od partnera 2♣  - mówi Robinson.

Dwóch panelistów licytuje 2, by pokazać starsze.

Na 2zgadza się Lawrence. Jest to jeden z moich ulubionych tematów. Mam nadzieję, że także naszego moderatora.

2zwykle obiecuje układ większy niż 4-4 w kolorach starszych. Ma tę zaletę, że pozwala ono uniknąć nieprzyjemnych problemów z rebidem 2BA.
Za kontrą była wyraźna większość ekspertów. Istnieje wiele dobrych rzeczy, które mogą się zdarzyć po kontrze, zwłaszcza, gdy partner zgłosi kolo starszy. Są także złe; partner może zgłosić trefle, także trefle mogą zgłosić przeciwnicy i w efekcie zagrać zdecydowanie lepszy kontrakt niż 1
. Tak czy inaczej, w tej trudnej sytuacji, kontra wydaje się być najmniejszym złem.


WASZE WYPOWIEDZI i moje komentarze

Piotr Darznik
: ktr. Prawdopodobnie usłyszę od partnera 2, po których zgłoszę 2sygnalizując obie starsze 4-ki. Mam nadzieję, że partner ma starszą… trójkę i zagramy kontrakt włoski, jeśli nie ma, liczę na 6 trefli. Kontraktu BA raczej nie widzę...

Piotrze, planowane przez Ciebie 2wcale nie oznacza, że masz dwie starsze czwórki (partner licytując 2
wykluczył 4s), ale wskazuje na silną rękę, często opartą właśnie o fit treflowy.

Darek: Kontra, mimo singla trefl, po 1/i 2odpadam - pasuję. Po 2 w stary też pasuje, gdyż K to wartości raczej nie niesie.

Darku, wznowienie kontrą na tej pozycji, nie obiecuje wiele, może to być zgrabne 7-8 PC. Więc planowany przez Ciebie pas na odzywkę partnera w kolor starszy jest zły! Twoja ręka, mimo źle prawdopodobnie położonego K warta jest dalszej licytacji. Wspominał o tym jeden z ekspertów amerykańskich.

Andrzej Majkowski; 1BA.

Zdzisław Wróbel: Pas. Partner nie wszedł do licytacji, więc końcówka jest niemal wykluczona. Po ewentualnej kontrze, partner może zalicytować niewygodne 2lub przeciwnicy znajdą lepszy kontrakt w ten kolor. Mam na odzywkę 1BA, gdyż takim gram ustaleniem (13-15). Lecz wybieram PAS. Przeciwnicy mogą polec więcej niż zapis za częściówkę. Przypadek, gdy przeciwnicy to wygrają, a nam coś idzie, jest chyba rzadszy.

Zdzisław zmaterializował to, o czym eksperci tylko wspominali.

Kuba Esnekier: Licytuję 1, z intencją, po ewentualnych 2 partnera, zalicytowania 2. Siła… rekompensuje brak 5-tego pika i ustawiam kontrakt z mojej ręki.

Paweł Keller: 1, a w drugim okrążeniu 2, po ewentualnych 2. Kontra nieelegancka - po 2 partnera, tylko pas.

Z przyjemnością czytam takie rozsądne wypowiedzi.
UWAGA! Na tej pozycji wejście 1/nie obiecuje pięciokartu!, może być z czwórki. Przecież jeśli mamy trochę punktów, np. rękę:
K D 8 7   8    A 6 5 4  K W 6 5
1jest jedyną słuszną akcją.

Wojciech Majchrowski: Kontra. Ręka raczej do gry kolorowej, obie starsze czwórki. Niestety krótkość trefl, ale trefle są najdalszym kolorem i raczej padnie
od partnera 1 w starszy. Skuteczne może okazać się także 1- ustawia kontrakt z naszej ręki, a 4 piki może zgłosić partner. Na końcu listy umieściłbym 1BA wznawiające (11-15?) - blokuje starsze 4-ki partnera. Na PASA się nie zdobędę, gdyż może iść końcówka.

Jestem bardzo zadowolony z Waszych wypowiedzi, wiele w nich słusznych myśli.

Na zakończenie wypowiedź trenera, kapitana naszych juniorów - Włodka Krysztofczyka:

Intrygująca sytuacja! Mamy ładną kartę… do gry z własnej ręki. Dlatego w meczu licytuję 1BA. Jak partner spasuje pewnie wygram, choć wynik będzie kiepski. Ale jeśli partner poszuka końcówki via Stayman bądź transfer - ustawię kontrakt z dobrej ręki.
Zalicytowanie 1BA na pozycji re-open po otwarciu 1
/wskazuje - w moim przekonaniu - na niezłą kartę, tak około (12)13-15 PC.
Kontry nie mogę dać, bo moi słuchacze z kursów instruktorskich zaraz policzyliby niemodelowość ręki. A jest ona ogromna…Najmarniej 1++ lewy.
Już chętniej zalicytowałbym 1
/.

BEZ ATU na wznowieniu (tekst ze znakomitej książki Mike Lawrence "Wszystko o wznowieniach" - już jest tłumaczona, wkrótce w sprzedaży).

Większość graczy nie ma poważniejszych problemów ze wznowieniem 1BA. Często zdarzają się jednak rozbieżności między partnerami co do zakresu siły, w jakim zamyka się ta odzywka. Na szczęście łatwo temu zaradzić.
Co zatem powinno pokazywać 1BA na pozycji wygasającej? Zgody w tej kwestii nie ma nawet pośród graczy doświadczonych, nie mówiąc już o początkujących. Przedziałów, które tu zaproponuję, dopracowałem się w toku gry z różnymi partnerami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byście dopasowali je do własnych upodobań.
Pozwólcie mi na początek wyjaśnić niekonsekwencję w moich wywodach: wspominam o częstych nieporozumieniach co do znaczenia wznowienia 1BA, twierdząc jednocześnie, że większość graczy dobrze sobie z nim radzi. Chodzi mi o to, że prawie wszyscy mają dość dobre wyobrażenie o ręce partnera, ale posługują się niewłaściwymi przedziałami siły. Jeśli umówicie się, że 1BA oznacza na pozycji wygasającej 16–18 PC, to doskonale odlicytujecie taką właśnie rękę, ale o wiele częściej przychodzące ręce w sile 12 czy 13 punktów sprawią wam poważne trudności. Zakresy, które zalecam, są bezpieczne, a zarazem użyteczne i sprawdzają się znacznie lepiej, niż większość innych rozwiązań.
    A zatem - jaka powinna być siła wznowienia 1BA?
    Dolna granica to ładne 11 punktów.
    Górna granica zależy od koloru otwarcia. Po otwarciu 1
lub 1 powinna wynosić 14 punktów, po 1 lub 1♠ - 16 punktów. Skąd ta różnica?
    Otóż, gdybyśmy po otwarciu, dajmy na to, 1♠ musieli licytować kontrę (a nie 1BA) z ręką w sile 15-16 PC, to po prawdopodobnej odpowiedzi partnera na wysokości dwóch, chcąc pokazać nadwyżkę w sile musielibyśmy zapowiedzieć 2BA. W ten sposób, bez żadnego szczególnego powodu, moglibyśmy znaleźć się za wysoko, gdyby partner okazał się słaby. Lepiej zachować się bardziej powściągliwie i również z tymi silniejszymi, 15- lub 16-punktowymi rękami wznowić 1BA. Nie dograliście końcówki? Trudno, zdarza się. Per saldo o wiele więcej zysku przyniesie wam zatrzymywanie się w 1BA tam, gdzie nic więcej nie idzie. Nie bez znaczenia jest również fakt, że otwarcie w kolor starszy (w przeciwieństwie do otwarć 1
i 1) gwarantuje kolor pięciokartowy, który może się okazać źródłem lew obronnych przeciwko naszej grze.



wykonanie: Strony internetowe gdańsk - Netidea.pl