<< Strona główna
Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Poznajmy się BBO
Szukaj

Autor: Władysław Izdebski
PROBLEM 67

Zaproponuj licytację Wspólnym Językiem w rozdaniu (otwiera W):

 A 4
 9
 A D 10 5 3
 K D 8 7 2
 10 8 5
 7 3
 K 7 4
 A 9 5 4 3

Czekam na Wasze odpowiedzi.


Wasze propozycje i moje komentarze

Piotr Darznik
:
West East
 1 1 BA
 2  3
 5 pas
   

Rebid 2, czy może 3?
W systemie o pełnej strefie (12-20 PC) tylko 2
, natomiast w WJ - 3, które wskazuje układ 5-5 i siłę ok. 16 PC. Założeniem było, że licytujemy Wspólnym Językiem, więc prawidłowym rebidem jest 3.

Marcin Skurzyński
:
West East
 1   1 BA
 3 4
4 5
 6 pas

Informacja o asie trefl i królu karo wystarcza do szlemika.

Rodzi się pytanie czy 4jest forsujące? Jeśli tak (będzie o tym mowa w podsumowaniu), to 4inwitujące szlemika jest jak najbardziej usprawiedliwione. 5- przesadza szlemika, więc poco je licytować?

Wojciech Majchrowski
:
West East
 1 1 BA
 2 3
3 4 ♣ 
4 6
 pas

Czyżby 3przesadzało końcówkę? - Na pewno nie, jedynie ją inwituje. A jeśli 3inwituje końcówkę, to 4 (zejście na uzgodniony kolor) jest negatywne, do pasa. A przecież ręka E jest znakomita (pięciokartowy fit i figura w kolorze partnera), więc inwit należy przyjąć.

Zdzisław Wróbel
:
West East
 1 1 BA
 3 4 *
    4 **      4 BA***
5 6
 pas

*    - podobna sekwencja była już omawiana w Problemie 56 (kliknij), to dlaczego tu miałoby być inaczej teraz. Jest to cue-bid wartościowy przy bardzo dobrym ficie treflowym. Punkty w kolorach licytowanych.
**  - cue bid, oczywiście zachęca do szlemika.
*** - pytanie o asy. Odpowiedzi na treflach. Już widać szlemika: po 5 lew w treflach i karach, as w starszym kolorze (obowiązkowy po 4) i przebitka.
Jak uniknąć szlemika mają…c w karach Kxxx i w treflach Axxx? Albo zaraz 3, albo 3po 3.

Wg Zdzisława 4to tzw. niezwykła sekwencja - wskazuje super fit w treflach i wartość w karach. Otóż w przywołanym przez Zdzisława Problemie 56 było otwarcie 1, a tym samym odpowiedź 1BA wykluczała fit kierowy, więc po rebidzie otwierającego 2 skok na 3z założenia nie mógł być naturalny. W omawianej przez na sekwencji E może mieć nawet 4 kara, np.:

10 7 6   10 3 2    K W 9 2    A 10 5

gdyż z taką ręką nie mamy w WJ-cie dobrej odzywki. 2
to odwrotne podniesienie, obiecuje 10+ PC, a 3 ma charakter bloku.
Zdzisław miałby zdecydowanie rację, gdyby sekwencja 1
-2 była zupełnie naturalna, obiecywała fit i siłę półpozytywna, tak jak 1-2, bo wtedy 1-1BA wykluczałoby czterokartowy fit karowy.

Pamiętajcie

Poruszamy się w ramach przyjętej bazy systemowej. Ta sama sekwencja może znaczyć zupełnie coś innego w różnych systemach.


Jerzy Lubowicz:
Oczywiście chciałoby się mieć realną… możliwość wylicytowania szlemika treflowego (szansa realizacji ok. 80%), ale to praktycznie abstrakcja, niezależnie od stosowanego systemu licytacji.
Zresztą… dajmy graczowi W K, a zabierzmy mu D (czy nawet D) czyli "poprawmy" mu siłę ręki, a już szlemik to będzie "nie to".
Tak samo nie będzie mowy o szlemiku, gdy graczowi E przełożymy króla z kar do pików, a po przełożeniu go do kierów, końcówka stanie pod dużym znakiem zapytania.
Gotów jestem przyjąć jakiś rozsądny zakład, że na OTP sporo par - o ile któryś z graczy nie zalicytuje "do przodu" - nawet nie pomyśli o grze końcówki i ugrzęźnie w częściówce treflowej!! 
Moja propozycja:

West East
 1  1 BA
    3   5 **
     pas***

* - zgadzam się, że lekko przyostrzone (tylko 15 PC), ale za to co za wymarzone honory!

Już wiemy, że 3w WJ jest po prostu właściwe.

** - dokład końcówki z taaakim fitem trefl i fitem karo - automatyczny. Poza tym nie mamy innej sensownej alternatywy: 4
byłoby (moim zdaniem) jedynie inwitem (w końcu siłę ręki żeśmy zlimitowali jako półpozytywną…), a nie mamy ani zatrzymania, ani krótkości w żadnym starszym, żeby zastanawiać się nad wyborem innej odzywki.

Jurku, a co powiesz o odzywce 4BA?

*** - i to bez namysłu. Dołożenie solo szlemika musiałoby się zakończyć "zadymą" przy stole i ustaleniem wyniku rozdania przez sędziego. Zwłaszcza po wcześniejszych, chyba jednak nieuniknionych, namysłach graczy W i E.
Oczywiście, można by się chwilę zastanowić, co po sekwencji:
1 - 1BA
3-   ?

oznaczałoby teraz zalicytowanie 4
, w sytuacji gdy wcześniej licytowaliśmy 1BA a nie 2(w WJ odwrotne podniesienie). Moim zdaniem powinien dalej to być jedynie inwit do końcówki karowej (3byłoby sign-off z fitem 4+ w karach).
Ale można się oczywiście umówić, że teraz 4obiecuje superfity w obu młodszych (ale żadne tam pytanie o krótkość, bo do czego nam ta wiedza) i wtedy szlemik - w tym rozdaniu - treflowy będzie praktyczni kwestą… chwili.

O tym już mówiliśmy.

Jeśli licytacji nie przyostrzy
W, to wtedy po sekwencji:
1♦  - 1BA
2♣     ?
    
graczowi E, przy jego 7 PC może nie starczyć wyobraźni, by dojrzeć szanse jakiejkolwiek końcówki i grozi nam prozaiczny pas z jego strony.
No, ale jeśli mamy dojść do szlemika, to chyba tylko tak:
1♦          -  1BA
2*       -  4****
4BA***** -  5******
6♣         -  pas

* - na 3
coś tam mi, chociażby w układzie, brakuje.
** - skoro mi przyszło tych trefli aż 5, to mam na inwit. Z czterema treflami bym jak nic spasował. Poza tym
gram ostro.
*** - partnerze końcówkę to na pewno zagramy,ale może nam idzie coś więcej? Pokaż co tam masz.
**** - nie mam ani zatrzymania, ani krótkości w starszych, ale mam dla Ciebie duż… niespodziankę w karach ! 
***** - karta mi tak znienacka urosła, że właściwie już mam wyliczone praktycznie 12 lew. Ale tak na wszelki wypadek sprawdzam, czy masz asa w treflach, bo nie takie już Twoje inwity widziałem. Pytam o asy.
****** - skoro miałem na inwit, to mam oczywiście asa trefl. Króla karo sprzedałem już wcześniej, to nie kombinuję i pokazuję tylko jednego asa. Jak to jest teraz w systemie? Aha, 5.
Przepraszam za nieco frywolny, jeszcze wciąż świąteczny nastrój - Jerzy.

Jest w tej sekwencji jeden bardzo ważny problem do rozstrzygnięcia:

West East
 1  1 BA
    3 4

* - w WJ ręka dokładnie określona; ok. 16 PC i układ 5-5.

Czy wobec tego 4
, poprzedzone zlimitowaną odzywką 1BA, forsuje, czy jest tylko inwitem do koncówki?
Można zapewne znaleźć argumenty za jedną, jak drugą opcją.
Rozmawiałem na ten temat z Krzysztofem Martensem, który jest za forsującym znaczeniem tej odzywki, wg zasady:

W licytacji jednokierunkowej
BEZPOŚREDNIE uzgodnienie koloru młodszego na wysokości czterech - forsuje.


Na zakończenie pochwała dla Wojtka Bernaciaka, który licytował tak:


West East
 1   1 BA
 3 4
 4   4 BA
  6 pas

3 - b. prawdopodobne, że mamy sfitowane dwa kolory, a kartę mamy wybraną…. Taka akcja zwłaszcza w WJ-cie (otwarcie limitowane górą) uważam, że jest dopuszczalna. Wszystkie nasze PC-ty są grają…ce.
4 - śmiało przekraczamy 3BA. Wprawdzie mamy tylko 7 PC, ale jakie! No i ten pięciokrotny fit. Partner ma krótkość w starszym, a więc jest wyłączenie.
4- ewidentna krótkość.
4BA - no nie do gry, ani żaden tam Blackwood więc może....  cue bid karowy ?? lub jak kto woli tzw. waiting - odzywka wtrącona, czyli brak cue bidu pikowego + wyłączenie kierowe
6- nie będziemy ziewać.

Ja proponuję:

West East
  1   1 BA
  3   4 BA
  6 pas

4BA - tzw. cue-bid ogólny (Blackwood z ręką półpozytywną jest bezsensowny). Partnerze mam nieco więcej niż na 5, może więc zagramy szlemika. Brak mi cue-bidu w kolorach starszych, a więc cały mój "towar" znajduje się w kolorach longerów.
Władysław Izdebski


wykonanie: Strony internetowe gdańsk - Netidea.pl