<< Strona główna
Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Poznajmy się BBO
Szukaj

Autor: Władysław Izdebski
PROBLEM 48
Kadra Open 2010
Problem zgłosił pod nasza dyskusję kpt. juniorów - Włodek Krysztofczyk.

 A D 10 6 2
 W 4
 4 3
 A 7 5 3
 K
 9 5 2
 K D W 8 5
 K W 8 4

W N E S
 1 pas 2  pas
 2 pas 3  pas
 3 pas 3  pas
 4 ktr.     pas...  

Tak licytowali juniorzy, ale także prawie zawodowcy.
Zaproponuj licytację.

WASZE WYPOWIEDZI i moje komentarze

Zdzisław Wróbel
: Na pewno nie otworzyłbym z tą… kartą… licytacji. Po pasie licytacja będzie przebiegała:
W       E

pas     1
1♠       2
2       3
pas

Przez 2
zgłosiłem kartę w sile inwitu. Partner nie nie zgłosił nadwyżki, ani zainteresowania grą… w bez atu. Może mieć skład 5-5 bez zatrzymania w kierach. Nie zgłosił również dubla w pikach. W moim przypadku układ 5 trefli 4 kara znajduje się w otwarciu 2. Jest mniej problemów. Lecz bez tego ustalenia licytacja powinna przebiegać tak samo. Z uwagi na cztery trefle nie skoczyłem na 2po otwarciu.
W licytacji juniorów nie należy zgłaszać 3. Można to zrobić z drugim waletem.

Czy ręka W warta jest otwarcia?
Wiele tu zależy od stylu gry. Gdyby waleta kier przenieść do pików:

A D W 10 2     8 4     4 3     A 7 5 3

to chyba nikt nie miałby wątpliwości, że należy otworzyć licytację.
Z kolei, jeśli W zabierzemy dziesiątkę pik:

A D 7 6 2     W 4     4 3     A 7 5 3

to ręka wygląda bardzo mizernie i ja bym z nią nie otworzył. Temat ten porusza kolejna wypowiedź:

Jerzy Lubowicz: Trudny problem, bo zawsze trudno jest wyhamować w częściówce, gdy ma się na osi 24 PC.
Nie widzę żadnej winy w otwarciu, nawet w założeniach MY PO, bo nie jestem zwolennikiem cofania teorii licytacji do epoki Ely Culbertsona. Choć oczywiście można dyskutować, czy otwarcie licytacji z 11 PC (w tym drugi walet) jest prawidłową… decyzją…, zwłaszcza po partii. No i w końcu po pierwszym pasie byłoby prosto:
W        E
pas     1
1♠       2
3♣      3      
3
      4
pas

3 - fit 4+, siła 10-11 PC
3  - wywiad bezatutowy. Karta wyraźnie urosła graczowi i pas po 3 byłby (przynajmniej dla mnie) grą… bardzo zachowawczą….
3♠  - nie trzymam kierów, ale mam 5 kart w pikach

Moim zdaniem siłę swojej karty lekko przecenił E, kwalifikują…c jej siłę jako forsing do końcówki w sytuacji, gdy:
- miał misfit w kolorze otwarcia,
- miał 2 PC w waletach,
oraz nie biorą…c pod uwagę faktu, że licytujemy w końcu w epoce "lekkich" otwarć.
Lepiej było zalicytować 1BA (obojętne, czy półforsują…ce, czy forsują…ce) i poczekać na rozwój wypadków.
Potem już obaj gracze znaleźli się w trudnej sytuacji, a ich wybór odzywek (3
i 4), to temat na odrębną…, dłuższa… dyskusję. 
Dlatego moja propozycja licytacji wygląda tak
(Wspólny Język):
W        E
1
♠      1BA
2
♣     3
pas

Ciastek:
W       E
1♠    
1BA
pas

A ja uważam, że Jurek i Ciastek przesadzili z tym półforsującym 1BA i swą analizę przeprowadzili nieco pod to konkretne rozdanie.

Tomek Branicki
: Oto moja propozycja licytacji:
W      
E
pas    1

1♠ 
     2
2♥  
   3
4♣ 
   pas

dla bardziej agresywnych:
W      
E
1      2
2♠ 
    3
3♥ 
    4
pas

Tomku,
Zamiast 2
można prostolinijnie uzgodnić trefle - 3. Partner trzech pików niemal na pewno nie ma - z układem 3154 podniósłby do 2z trójki (patrz np. książka Wspólny Język XXI w, pisałem także o tym chyba dwukrotnie w Świecie Brydża). Nawet jeśli jesteś zwolennikiem obligatoryjnego podnoszenia z fitem 4-kartowym, to po sekwencji:
W       E
pas    1

1♠ 
     2
3
♣      ?
partner mając 3 piki (układ 3154) dokończy opisu ręki, gdyż już sam układ staje się nadwyżką.
Poza tym, jeśli zdecydowałeś się na czwarty kolor (2
), by nie zaprzepaścić gry w piki (ważne przy grze na maksy), to E raczej powinien zgłosić 2BA (mimo braku stopera kier), gdyż statystycznie Ty będziesz miał stopera, albo 3 kiery. W wykluczył fit karo - wtedy skoczyłby na 2, więc spasuje na 2BA z układem 5323, Zaś z czterema treflami powie 3. Twoja propozycja licytacji pokazuje u E 5 trefli.

Karol Suchoń:
Licytacja w miarę trzyma standardy, choć dla mnie osobiście nieco jest za
ostra. Nie otworzyłbym z tą ręką W oraz nie dał rebidu 3
(ze względu na niejednoznaczność co do długości trefli), tylko 2BA (zasada antycypacji - po 3od partnera gramy w trefle, po 3w kara, po 3- 3BA, po 3- w piki). Reasumując: 70% winy E, 30% W, choć żaden z graczy nie popełnił, wyraźnego błędu. Rozdanie to jest dobrym przykładem na to, że otwarcie + otwarcie nie daje końcówki i trzeba rozważnie otwierać albo rozważnie forsować.

Karol sprzeciwia się otwarciu 1, a jeśli już ono padło, to E, po 2, powinien zgłosić 2BA...
Otóż takie 2BA ustawia kontrakt ze złej ręki, a poza tym oszukuje partnera, gdyż obiecuje zatrzymanie w kierach. Nie prawdą też jest, że jeśli partner zgłosi 3
lub 3, to należy grać w ten kolor - nadal najlepszym może być kontrakt 3BA, np.:

 A D 10 6 2
 D  W 4
 A 4 3
 5 3
 K
 9 5 2
 K D W 8 5
 K W 8 4

5bez szans, a 3BA niemal wykładane.

Wojciech Majchrowski:
Co ma E w karcie?
5-4 na młodych, GF, brak 3 pików, brak stopera kier.
Czy może mieć Kx lub Wx w pikach?
Raczej wątpliwe, zalicytowałby 4
. Wniosek - ma dubla lub singla.
Co do tej pory obiecał W?
5 pików i 11-14PC. Pora więc sfitować kolor treflowy. 4
poprzedzone czwartym kolorem nie forsuje. I na tym powinno się zakończyć.

Wojtku,
E nie musi mieć 4 trefli, przecież nie mając stopera kier, zalicytuje tak np, z ręką;

K 9     9 5 2     ♦  K D W 8 5      K W 8

więc Twoje dalsze wnioskowania nie do końca są trafne.

Marcin Skurzyński
:
Do 3dobrze, ale zamiast 3 - 4. Partner musi mieć rozeznanie, czy mamy jakąś tolerancję do gry w piki.

Czy 3
to dobra odzywka?
Myślę, że nie uwzględniliście faktu, że gramy forsującym 2BA.

W E
 1 2
 2 ?





Co ma E zalicytować np. z ręką:

9     K 5 2     ♦  K D W 8 5      K W 8 4

Może wybrać miedzy: 2BA, 3i 3BA.
Jeśli po negatywnie brzmiących 2
nie jest zainteresowany uzgodnieniem koloru młodszego, to powinien zgłosić 3BA, które - UWAGA - wskazuje singla pik!.
Zapewne z ręką:

9     A 10 2     ♦  K D W 8 5      K W 8 4

która, ze względu na asa kier może być dobra także do gry kolorowej, zdecydowanie lepsze jest 2BA:


W E
 1 2
 2   2 BA
  3 3






Ekonomiczne 2BA powiedziało o zatrzymaniu kier, a 3, że nie koniecznie chciałbym grać 3BA, pojawiła się szansa gry kolorowej. Co ty na to partnerze?
Ten mechanizm uzgadniania koloru należy stosować np. w sekwencji:

W E
 1 2
 2  ?




E posiada:

9     D 10     ♦  A D W 8 5      A D 10 8 2

powinien zgłosić 2BA (co najmniej zatrzymanie w treflach) i gdy otwierający powie 3
(opis ręki) uzgodnić trefle odzywką 4. Oczywiście taka metodyka postępowania jest możliwa tylko, gdy gramy forsującym 2BA!
Wróćmy więc do pytania:

Czy 3
to dobra odzywka?

Jeśli 3♣ niemal na pewno wyklucza stopera kier (co najmniej silnie to sugeruje), to W nie mając nic w kierach po prostu powinien ominąć 3BA - powiedzieć 4 (nie forsuje).
Zaś 3
powinien W zalicytować z półtrzymaniem w kierach (Dx, Wxx) lub pustym asem kier, by partner zajął BA z Dx. 3 pozostawia szanse na 3BA, a więc wskazuje "coś" w kierach, np.:

 A D 9 6 2
  W 9 4
 A 3
 D 9 2
 K 2
 D 2
 K D W 8 5
 K W 8 4

W E
 1 2
 2  3
 3    3 BA
  pas  






 
Piotr Darznik
:
Czy 3 obiecuje dubla? Wydaje mi się, że nie! Jedynie informuje o braku kierów i wyklucza zagranie 3BA.
Więc moim zdaniem W, zamiast 4
, powinien zgłosić 4, gdyż ma 4-kartowy fit, o którym jeszcze nie poinformował partnera. (4 to dla mnie coś w rodzaju: ADW1062  W4  32  A75 więc E prawidłowo spasował z singlowym królem).

W tej sekwencji 3 obiecuje dubla. Mówi: niestety nie mam nic w kierach, może więc zagramy w piki na siedmiu atutach?
Władysław Izdebski




wykonanie: Strony internetowe gdańsk - Netidea.pl