<< Strona główna
Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Poznajmy się BBO
Szukaj

Autor: Władysław Izdebski
PROBLEM 22

Problem pochodzi z amerykańskiego m-ka Bridge Bulletin 12/2003. Swoją opinię będziesz mógł skonfrontować z wypowiedziami ekspertów amerykańskich.
Licytujemy systemem naturalnym (
Lepszy Młodszy).
Spróbuj odpowiedzieć na pytanie:


Co zalicytujesz z ręką?
Mecz; obie przed, rozd. W.

 Ręka S:
 
 10 8
 D 6 3
 7 5 3 2
 W 9 3 2
  
West North East
South
1 ktr. pas 2
  pas 2 pas ?

Tłumaczenie: Joanna Beier
Prowadzenie panelu: Jody Latham

  punktacja Liczba głosów
3  100  12
3    70  1
3    30 1


Partner skontrował, a potem zalicytował kolor przeciwnika. Ty nie możesz zgłosić bez atu, jakie masz więc inne możliwości?

Soloway optymistycznie proponuje 3. "Nie mam kompletnej plaży”- argumentuje, ”pokażę więc moją najlepszą wartość.”

Robinson jest za odzywką 3. "Partner prosi mnie o pokazanie drugiego koloru lub zgłoszenie bez atu.”

Reszta naszego panelu wybiera rebid 3 - z zastrzeżeniami.

"Może by było lepiej, gdybym przewidział tę sytuację i zalicytował 2
za pierwszym razem”, mówi Carruthers.

Sanborn się zgadza. "Myślę, że jest to kwestia stylu, ale to jest najbardziej negatywna odzywka, jaką mam do dyspozycji. Żałuję naturalnie, że od razu nie zalicytowałem 2, teraz mógłbym zgłosić 3i nie musiałbym powtarzać koloru czterokartowego”
Cohen argumentuje tak samo. "Gdybym na początku powiedział 2, mógłbym teraz zaryzykować 3, ale nie chce przekraczać 3 z tymi śmieciami.”

Montin proponuje też 3, "najsłabsza odzywka, jaką mam do dyspozycji. Być może optymalnym naszym kontraktem są kiery, z fitem 4-3, ale moja ręka jest tak słaba, że nie chce zgłaszać kierów na trzecim poziomie."

Lawrence się z tym zgadza. "Tak, 3 mogłoby nam ewentualnie umożliwić znalezienie ślicznego 4-3 fitu, ale jeśli go nie posiadamy, to wylądujemy za wysoko."

Inni nawet nie rozważają możliwości odzywki 3, tylko odpowiadają 3. Tutaj Meckstroth: "Muszę próbować to zakończyć."

"Nie jestem wystarczająco silny, żeby zrobić cokolwiek innego”, mówi Meyers, "nawet jeśli nie podoba mi się powtarzanie kiepskiego czterokartu."

Baze jest za słabymi 3, "co wydaje mi się właściwe. Jeśli partner zgłosi kolor przeciwnika powtórnie, wtedy na pewno dam jeszcze jakiś znak życia."

Boehm i Rigal mają pomysły na konwencjonalne pokazanie tak złej reki. "W tej sytuacji (kontra, a później cue-bid), potrzebna jest nowa konwencja" - mówi Boehm. "Najtańsza odzywka (bez atu) mogłaby oznaczać powtórny negat, to tylko jeden z pomysłów."

"Ja proponuję, żeby zgłoszenie najbliższego koloru po cue-bidzie oznaczało negat" mówi Rigal. "W wypadku akurat tej ręki moja odzywka byłaby zgodna z innymi."


WASZE WYPOWIEDZI i moje uwagi

Czytając wypowiedzi ekspertów zapewne dostrzegliście niemal stuprocentową ich zgodność - brylowało 3.
Podając ten problem, chciałem ugruntować u Was przekonanie, iż w tego typu sytuacji powtórzenie koloru jest po prostu  negatem i nie mówi nic o układzie.


Stary kolor - oznaka słabości

Popatrzmy na skrajny przypadek:

West North East
South
1 ktr. pas 1
  pas 2 pas ?

Mamy:

W 8 7     8 7 6 2     9 8 7     6 5 2

Po kontrze z braku innych pomysłów zgłosiliśmy 1, a teraz (po 2) zmuszeni jesteśmy powiedzieć 2 - NIESTETY.
Tak więc popieram tych, co zalicytowali 3:

Marcin Skurzynski. I znowu zgadywanka... - ja bym dał 3.

Już teraz wiemy, że to nie zgadywanka.

Adrian. 3. - Partner chyba zrozumie, że mam plażę w karcie; ani trzymania pik, ani bocznych wartości.

Paweł Serwatowski. 3. Mimo 3 PC nadal uważam tę rękę za minimalną, także ze względu na bardzo niskie blotki, w związku z tym nie pozostaje mi nic innego, jak powtórzyć kolor - oznaka słabości.

Jerzy Lubowicz. 3. Ostrzegam partnera, że jestem bardzo słaby na 4+ treflach. Moim zdaniem kolor przeciwnika po uprzedniej kontrze wywoławczej nie jest bezwzględnym forsingiem do dogranej - partner może mieć "tylko" zgrabne 20 PC. Jeśli teraz zgłosi 3, to - mając 4 kartowy fit i dubletona w kolorze przeciwnika - podniosę do czterech i niech o końcówce decyduje partner. Z gorszym układem, przy posiadanej sile, spasowałbym po 3 bez wahania. Jego 3 - podniosę do czterech (na odpowiedzialność partnera, bo skoro nie zgłosił w poprzednim okrążeniu kierów na wysokości dwóch lub trzech, to ma "bombę" w karcie), a po 4 - zgłoszę końcówkę treflową (na odpowiedzialność do spółki z partnerem). W dłuższy namysł popadnę, gdy partner ponownie zgłosi kolor przeciwnika (Pyta o półzatrzymanie pik? Zgłasza krótkość pikową? Ma dwukolorówkę na czerwonych?).

Co partner ma głosząc 2?
Kolor przeciwnika poprzedzony kontrą wywoławczą obiecuje minimum ładne
20 PC i świadczy o ręce nie nadającej się do zgłoszenia BA, ani uzgodnienia koloru  z przeskokiem.
A więc jest to ręka co najmniej z pogranicza dogranej. Odzywka ta nie obiecuje kolejnego rebidu. Kontrujący może spasować na negatywną zapowiedź partnera.

Dlaczego niektórzy eksperci wspominali o odzywce 3- z trzeciej damy?
Bowiem po kontrze wywoławczej preferowany jest kolor starszy, np. po kontrze na 1 mając:

8 7     W 7 6 2     9 8     W 8 7 5 2

powinniśmy zgłosić 2. Jeśli zgłosiliśmy 2, to z zasady nie mamy czterech kierów.

Czy kontrujący może mieć układ 5-5+?
NIE. Z dwukolorówką licytujemy w pierwszym okrążeniu cue-bid Michaelsa (lub 2BA), którego siła jest nieograniczona górą.

pgielniak. 3.

Na tę odzywkę (nowy kolor) chcielibyśmy mieć nieco silniejszą kartę, zapewniającą bilans na końcówkę.

Wojciech Majchrowski. 2BA. 2 partnera informuje o kontrze objaśniającej, raczej bez podwójnego stopera w pikach i raczej bez własnego koloru 5+ w sile GF.  Przy minimum siły  nie powinno być także  czterech trefli.  Modelowo 3442 (brak licytacji pikami), możliwe 2443, 3433,3343 i siła ok 20 PC. Sama informacja  o stoperze w pikach  nie jest  wystarczająca dla partnera  w tej pozycji,  a zatem 2BA  nie musi być  naturalne, ale  pełni rolę Lebensohla. Po automatycznym 3 zgłoszę 3, a partner może poprawić na 3 (lepiej przebić pika od krótkiego fragmentu przy grze w kiery, niż od długiego - grając w trefle).

Czy kolor przeciwnika (tu 2) wyklucza kolor 5+, jak to sugeruje Wojciech?
NIE. Z ręką forsującą do dogranej kontrujący niemal zawsze zgłosi 2. Na przykład:
 
West North East
South
1 ktr. pas 2
  pas ?
 

a) A 8 7     A K 10 9 2     A 8 7     K D - tylko 2 (nie forsuje),
b) A 8 7     A K W 9 7 2     A 7     A D - 3 (też nie forsuje, ale obiecuje solidny kolor),
a) A 8 7     A K     A W 8 7     K D 9 8 - 2, bo co innego?
c) A 8 7     A W 9 7 2     A K 7     A K - 2 (na 2- za duża siła, na 3- za słaby kolor)

UWAGA! Nie dajemy kontry objaśniającej mając zaledwie 16 PC w układzie 5-3-3-2, to zdecydowanie za mało na taką akcję, wystarczy wejść kolorem.

Wojtek Majchrowski jak zwykle ma na tzw. okoliczność posiada rozwiązania konwencyjne, tu proponuje 2BA - jako Lebensohla. Jak pamiętacie, także dwóch ekspertów skłaniało się do ustaleń konwencyjnych.
Jeśli już, to proponuję takie:


Najbliższa odzywka (kolor, BA) jest sztucznym negatem wskazującym siłę do 5 PC
 (uwzględniać należy oczywiście także układ). Zaś każda inna zapowiedź jest naturalna
i zapewnia bilans na końcówkę.


quahadi (Krzysztof). 3. Trefli nie mam co powtarzać, kolejne kolory jeśli partner ma ochotę w nie grać, wyłożę na stolik. Pików nie trzymam - nędza ogólna. 3 powiem chyba - brak zatrzymania (ale ta dycha, może Piatnik dał mi ją by grała) i fity w pozostałych kolorach, nie wykluczam 3BA - wybierz sobie partnerze i nie narzekaj! ;-)

:-)

Duncan05. 2BA.
Mamy układ zrównoważony i 10-8 w pikach. Odzywka ta pozostawia też partnerowi przestrzeń do ekonomicznej licytacji pozostałych kolorów.
Gorsze są:
3 - słabość, ale sugeruje kolor 5+,
3 -  pokazuje układ 5-4, a więc rękę układową.
UWAGA: Czy 2 może być naturalne z ręką zbyt silną na trapping pasa?
(Może, ale wtedy będziemy licytować BA z bilansu, a nie 2♠ ).
Władysław Izdebski






wykonanie: Strony internetowe gdańsk - Netidea.pl