<< Strona główna
Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Poznajmy się BBO
Szukaj
<< Powrót do listy problemów
Problem nadesłany przez Isia

My po, przeciwnik przed partią.
W otwiera 1, partner wchodzi 1, E pasuje, My licytujemy 2, W pasuje i ? Czy partner z kartą:
  Kxx   xxxx   AKxxx   D
może spasować?
Czy z jakąkolwiek kartą może spasować?
Jeśli 2z pozycji S nie forsuje, to co forsuje?
Isia
Rozwiązanie problemu:

Sekwencja:

   West North East South
 1  1  pas  ?

Ogólne zasady:
1. Odpowiedzi na poziomie jednego forsują (niektórzy uważają, że wchodzący moze spasować z zupełnym bzdetem);
2. Skok nowym kolorem jest inwitem na dobrym sześciokartowym longerze;
3. Z silną ręką można zgłosić kolor przeciwnika, a potem własny kolor (forsuje).

Na Zachodzie otwarcie 1
traktowane jest jako naturalne, więc 2zgłoszone przez obrońcę jest sztuczne.
Ten sam mechanizm należy stosować u nas - 2
należy traktować jako odzywkę sztuczną (kolor przeciwnika).
Odpowiadając na pytania Asi: N nigdy nie powinien pasować na 2
!
Władysław Izdebski



wykonanie: Strony internetowe gdańsk - Netidea.pl