<< Strona główna
Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Poznajmy się BBO
Szukaj
<< Powrót do listy problemów
Problem nadesłany przez Marcin Dobrowolski

Witam,
Poproszę o pomoc!
W turnieju teamów (pierwszy mecz, pierwsze rozdanie - wiec sytuacji taktycznej nie ma) licytacja systemem Precision.
Mecz, rozd. W, obie po.
Ręka otwierającego:


 K 10
 A W 10 6 3
 K W 10 3
 9 5
W E
 1 (11-15 PC)
 3 ♥  (inwit)
 ?  

Czy otwierający ma na przyjęcie inwitu ?
Pełny rozkład:


 
 A 7 3
 K D 9 4 2
 7 6 2
 6 4
 
 K 10
 A W 10 6 3
 K W 10 3
 9 5
 D 4 2
 8 7 5
 A 8 4
 K D 7 2
 
 W 9 8 6 5
 ---
 D 9 5
 A W 10 8 3
 

W inwit przyjął i odbyło się z kontrą - bez dwóch.
Czy to po prostu zły rozkład, czy tez W nie ma karty na 4
? (E i tak nie miał mało, ale w paskudnym składzie)
Dziękuję - Marcin Dobrowolski
Rozwiązanie problemu:

Marcinie,

 K 10
 A W 10 6 3
 K W 10 3
 9 5
 D 4 2
 8 7 5
 A 8 4
 K D 7 2

West East
 1 3
 ?  

W systemie Precision dolny limit otwarcia wynosi 11 PC, ale przy dobrej lokalizacji figur, interesującym układzie otwieramy nawet z 10 PC. Dlatego strefa inwitu wynosi 12-13 pkt (PC + punkty za układ). Tym czasem E ma tylko 11 pkt i kiepski fit. Poza tym skok 3z zasady wymaga fitu 4+. Tak więc skok 3nie był dobrą licytacją.

Czy W miał przyjęcie inwitu?
12 PC + 2 pkt (2 dubletony) + 1-2 pkt (za wartości sekwensowe) = 15-16 pkt + 12 pkt partnera = 27-28 pkt. Na końcówkę trzeba mieć 27 pkt, a więc przyjęcie inwitu było właściwe.

Podsumowując
Na nieszczęście złożyły się:
- przede wszystkim bardzo niekorzystny rozkład i podział atutów u przeciwników,
- nieco naciągnięty inwit E.
Władysław Izdebski
wykonanie: Strony internetowe gdańsk - Netidea.pl