<< Strona główna
Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Poznajmy się BBO
Szukaj
<< Powrót do listy problemów
Problem nadesłany przez Drasz

Witam Panie  Władysławie,

Zabawne rozdanie
Mecz

 A K D W
 A x
 A D 9 x
 A D x
 x x
 K x x
 8 x x x
 K 10 9 8

North South
 1 1
2       3 (!?)
 4  4
  4 BA
 5
5 5
5 6
7 pas

Kontrakt tragedia. Niewłaściwy kolor, niewłaściwa wysokość.
Wist x i gramy.
8 utrzymuje się w stole,
Impas karowy - udany
Do Asa i Damy trefl wszyscy dokładają
Na piki wyrzucamy dwa kara
As karo, karo przebite (kara 3-2)
Wynik 13 lew.
Ale to tylko wyobraźnia.

W rzeczywistości impas karowy się nie udał. Szły kontrakty 5BA/5/6.
Nieszczęśliwą odzywką okazało się 3. Jeśli 3byłoby z 5-ciokartu, to na 7z ręki N można doliczyć się 13-tu lew.
S niestety nie zajął 2BA obawiając się, że gra będzie ze zlej ręki.
Czy 3♣  zawsze musi obiecywać 5+ trefli?
Jeśli tak, to czy z ręką:
x x  x x x  K x x x  K x x x
lub
x x  x x x  x x x x  A D x x
także należy licytować 2BA?
Darek
Rozwiązanie problemu:

Darku,


North South
 1 1
 2 ?

Zajrzyjmy do opisu systemu WJ-2010, K. Jassema.
(...)
Dalej licytacja toczy się według zasad naturalnych, z wyjątkiem odzywki odpowiadającego 2, która ma znaczenie: „nie mam koloru do pokazania i jestem za słaby, by zająć bez atu”, lub: „mam kiery, ale nie takie, by skoczyć na 3”.
Z kartami D10432 (reszta nawet same blotki) lub W105432 należy zgłosić swój kolor zamiast negatywnego 2.
Ze starszym sześciokartem z dwoma figurami należy pokazać swój kolor na wysokości trzech.

Co należy licytować z każdą z poniższych rąk?
a) D10532 432 32 432 – 2♠
b) 432 32 432 DW432 – 3
c) 32 D10432 432 432 – 2♥  (potem kiery powtórzymy)
d) W32 W2 5432 5432 – 2♥  (negat)
e) W32 K2 W1032 D432 – 2BA
f)  2 KW10432 432 432 – 3
Oczywiście po rebidzie 2BA:
1♣   1
2♦    2BA
otwierający licytuje naturalnie (np. 3jest pokazaniem koloru treflowego).
Po początkowej licytacji:
1♣   1

2
♦ 
  2
otwierający pokazuje swoje kolory, a ze składem zrównoważonym licytuje 2BA. Odzywka ta przyrzeka co najmniej 24 PC i jest forsująca do dogranej. (...)

Jest w tym opisie pewna nieścisłość. Otóż z ręką bezatutową nie nadającą się do zajęcia BA licytujemy wyczekujące 2
. Tak więc 2nie jest jednoznacznie powtórnym negatem, ale zbiorem rąk, które nie nadają się do zgłoszenia koloru oraz 2BA.
Wracamy do waszego rozdania:

 A K D W
 A x
 A D 9 x
 A D x
 x x
 K x x
 8 x x x
 K 10 9 8

North South
 1 1
2   2 ♥ 
  2 BA ?

W ramach negatu E ma ekstremalna kartę i powinien to zasygnalizować skokiem na 4BA - inwit szlemikowy bez starszej czwórki (z 4s zalicytowałby Staymana 3
).

North South
 1 1
2  2 ♥ 
  2 BA  4 BA
?  

W ma 26 PC i coś należy dodać za koncentrację w pikach, czyli dobre 27 pkt. S zasygnalizował ok. 6 PC = razem ok. 33 PC (nie więcej). 33 pkt dają minimalny bilans na szlemika. Dlatego N może zaproszenie do szlemika przyjąć, mając jednak świadomość, że w żadnym razie kontrakt ten nie będzie nadwyżkowy. Pesymista spasuje na 4BA.
Cała licytacja:

North South
 1 1
2  2 ♥ 
  2 BA   4 BA
5
     6 (?)
pas  

5- próba uzgodnienia kar
6- uzgodnienie koloru, 4 kara. Niestety ich jakość jest tak beznadziejna, że niektórzy gracze S być może zamiast 6♦  zgłosiliby 5BA, co byłoby w tym rozdaniu decyzją szczęśliwą, gdyż N prawdopodobnie by na nie spasował.

Władysław Izdebski


wykonanie: Strony internetowe gdańsk - Netidea.pl