<< Strona główna
Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Księgarnia brydżowa Poznajmy się BBO
Szukaj
<< Powrót do listy problemów
Problem nadesłany przez Marcin Bartoszewski

Drogi, Panie Władku!

Grając ostatnio w turnieju par przytrafiło się nam z partnerem nieszczęście w poniższym rozdaniu:
Maksy; obie przed.

 
 A K x x
 A K x x
 D 9 x x
 x
 
 D W 10 9 x
 D x
 A x x
 K x x
 x x x
 x x
 x x x
 A D 10 x x
 
 x
 W 10 9 x x
 K W 10
 W 9 8 x
 

West North East South
 1  pas  2  pas
 pas  pas    


Czy z ręką N należy dać kontrę wywoławczą z singlem trefl (bo na objaśniającą jest chyba za słaba?) w pierwszym okrążeniu i jak należy później ewentualnie wznowić?
Marcin
Rozwiązanie problemu:

Drogi Marcinie,

Trudno ganić e-N-a za pierwszego pasa, ale złego słowa nie powiedziałbym swojemu partnerowi, gdyby zgłosił 1BA (w tym konkretnym rozdaniu nawet bym mu pogratulował). 1BA ma jedną wadę - singletona trefl (dobrze, że nie singletona kier*). Wszystko inne jest w jak najlepszym porządku. Z kolei pas ma inną poważną wadę; mogą się pojawić kłopoty w dalszej licytacji i właśnie tak się stało.
................................
* singleton młodszy jest mniej groźny, gdyż partner mając trefle i tak będzie preferował grę BA. W żadnym razie nie zalicytowałbym 1BA z singlem kier, gdyż z longerem kierowym partner na pewno będzie próbował gry w kiery.

Zasada podwójnego odstępstwa

Jeśli odzywka ma dwa słabe punkty, staraj się znaleźć inną.

Znaczy to tyle, że jeśli nasza zapowiedź ma jeden słaby punkt, to możemy przymknąć oko.
Życie nas nie pieści, często nie mamy dobrego wyboru, wybieramy wtedy mniejsze zło. Tu N stanął przed  wyborem: 1BA czy pas. Stosując się do zasady dwóch odstępstw, mógł sobie pozwolić na 1BA. Wtedy wszystko stałoby się proste:
a)

West North East South
1  1 BA  pas    2 *
 pas 3  pas  4
pas pas  pas  
* - transfer

b)
West North East South
 1  1 BA  2  3 *
 pas  4    

* - tu para powinna stosować konwencję Lebensohla (są różne jej wersje).

Wróćmy do tego co się stało przy stoliku:


West North East South
 1  pas  2  pas
 pas  ?    

W turnieju par, nie wznowienie licytacji z ręką N (gdy do tego przeciwnicy są przed partią), jest wywieszeniem białej flagi: Poddaje się, bierzcie sobie maksa.
N przecież wie, że partner ma singla pik, tym samym niemal na 100 % znajdzie uzgodniony kolor. Należy więc dać kontrę i ewentualne 3 partnera przenieść na 3.
Tu licytacja potoczy się tak:


West North East South
1  pas  2  pas
  pas  ktr.  pas 3
  pas ?    

Pewnie N, uwzględniając bilans stolika, spasuje (zwłaszcza na maksy), ale zapis +200 nieco puntów turniejowych przyniesie.
Władysław Izdebski
wykonanie: Strony internetowe gdańsk - Netidea.pl